Náš první týden ve škole

07.09.2012 14:27

Tak a první školní týden je za námi! A nebyl jenom o hraní a seznamování se školou, už jsme se začali doopravdicky učit. Ráno se vždycky krásně pozdravíme básničkou:

    Dobrý den, dobrý den,
    dneska máme krásný den!
    Ruce máme na tleskání,
    a nožičky na dupání.
    Dobrý den, dobrý den,
    dneska zlobit nebudem!

Za ten týden jsme dostali spousty nových sešitů a ve všech jsme už pracovali. Však se, mamky a taťkové, můžete podívat, v pátek jsme si všechno odnesli v aktovce domů. 

V Živé abecedě jsme se seznámili s tetkou Abecedkou a zatím hlavně vyprávíme podle obrázků. Učíme se vyprávět celými větami. Také už jsme zkoušeli psát. Nejprve do našeho "čmáracího" sešitu, a potom do sešitu uvolňovacích cviků, kterému říkáme "mašinka". V písance zatím plníme jenom domácí úkoly. A jak poznáme, kde je domácí úkol? Ve škole si vždycky zakroužkujeme danou stránku. A doma úkol najít? To už je potom hračka.

V matematice jsme si poslechli pohádku O třech medvědech a pustili se do práce pracovním sešitě. Je plný krásných obrázků. Abychom si procvičili číslo 1 a počítání do jedné, převyprávěli jsme si pohádku O Smolíčkovi. Na obrázku jsme hledali, co je tam jenom jednou, vybarvovali jeden puntík a jeden korálek na počitadle. 

V prvouce jsme v pracovním sešitě určovali, co patří do aktovky a co ne. Když jsme správně a hezky vybarvili obrázky věcí, které do školy patří, dostali jsme naši úplně první jedničku. A kdo ji ještě nedostal, dovybarví si obrázek doma a v pondělí se jedničky taky dočká.

Hráli jsme také různé hry - seznamovací, Kuba řekl, co se změnilo, malý - velký - tlustý - tenký. Ale my si nejenom rádi hrajeme, my si rádi i společně zazpíváme. Učili jsme se legrační písničku s pohyby, kterou jistě budeme často zpívat: 

    Kdo jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát,
    kdo jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát,
    kdo jsi kamarád, tak budeš rád,
    že si s námi můžeš hrát, 
    že nás můžeš napodobovat.

Největší radost ale máme z mazací tabulky, kterou jsme poprvé vyzkoušeli hned druhý den. Používáme ji nejen při vyučování, ale kreslíme si také o přestávkách a některé z nás to baví i tajně při hodině... Když budeme kreslit tímhle tempem, kdo ví, jak dlouho nám ty fixy ještě vydrží?

Náš první týden ve škole byl dlouhý a někteří z nás už byli ke konci hooodně unavení. Tak si přes víkend pěkně odpočineme, v neděli večer si zkontrolujeme, jestli máme v pořádku všechny pomůcky v penále, v aktovce všechny sešity a v pondělí ráno zase hurá do školy! :-)