Ochutnávka ovoce a zeleniny

18.10.2012 15:50

V rámci předmětu Člověk a jeho svět se věnujeme podzimu a všemu, co s podzimem souvisí - ať už to je podzimní počasí, příprava živočichů na zimu, nebo práce v sadu, na poli a na zahrádce. K podzimu také patří ovoce a zelenina. Proto jsme si ve třídě udělali takovou malou výstavku různých plodů, i těch cizokrajných.  A že se nám toho sešlo - paprika, rajče, mrkev, petržel, okurka, brambor, cibule červená i bílá, česnek, pórek, cuketa, květák, růžičková kapusta, čínské zelí, kedlubna, jablko, hruška, nektarinka, švestka, pomeranč, mandarinka, limetka, citron, hroznové víno, banán, kiwi, ořechy.

Ve středu jsme všechny donesené plody pojmenovali a rozdělili na ovoce a zeleninu.

Ve čtvrtek nás ale čekalo to nejzajímavější - ochutnávka! První hodinu jsme se normálně učili, druhou hodinu jsme se už začali zabývat ovocem a zeleninou. Přestože paní učitelka chystala a krájela už ráno před vyučováním, všechno připravit nestačila, a tak ještě musela chystat. My jsme mezitím pracovali samostatně v pracovním sešitě - vybarvovali jsme ovoce a zeleninu.

A pak to začalo. Všichni jsme měli postupně zavázané oči a podle chuti jsme museli hádat, co nám paní učitelka dala do pusy. Je to ovoce? Je to zelenina? Co je to?  Něco nám chutnalo, něco méně - třeba cibule, česnek nebo syrový brambor. Poznávání nám ale docela šlo. Další hodinu jsme se pak vystřídali a ochutnali jsme postupně úplně všechno. Strávili jsme tím dvě hodiny a snědli jsme skoro všechno, co paní učitelka nakrájela.

Zůstalo nám ještě nějaké ovoce i zelenina na pátek, třeba ke svačině :-)