Jak jsme v knihovně pekli dort

11.03.2014 16:00

V první třídě jsme si z knihovny dort odnesli, teď ve druhé třídě nás čekalo jinačí překvapení - dort jsme tam přímo pekli. 

S paní knihovnicí jsme si domluvili knihovnickou lekci o bratrech Čapcích. Tak jsme dozvěděli, že v Úpici Čapkovi bydleli tam, co je teď policie, že měli ještě sestru Helenu, které říkali Lenka, že Josefovi říkali Peča a Karel byl Íček. 

Povídali jsme si o knížkách, které napsali pro děti. Nahlédli jsme do Devatera pohádek, Dášeňky, Pudlenky a z knížky Povídejme si, děti jsme si přečetli pohádku o chlapci, který se nechtěl mýt, a tak na něm vyrostly kopřivy. 

Příběhy z Povídání o Pejskovi a kočičce známe všichni, jak by taky ne, když ve druhé třídě je to společná četba. Přečetli jsme si, co všechno pejsek s kočičkou zamíchali do těsta, když pekli dort. No a pak nás čekalo to největší překvapení! 

Paní knihovnice nám nachystala všechny možné ingredience, včetně syrečků a myší a my jsme měli za úkol upéct si taky takový dort. Každý z nás přidal do těsta, na co měl chuť - někdo cibuli, někdo čokoládu, jiný ocet nebo kyselou okurku. Zatímco se dort pekl, mohli  jsme si prohlížet knížky a třeba si i nějakou půjčit domů.

Nakonec jsme náš upečený dort snědli - a jak nám chutnal! Někdo se trochu divil, že něm není cítit ta cibule, někdo se strachoval, jestli je tam opravdu ta myš, někomu to zase chutnalo krásně po perníku...:-)

Paním knihovnicím moc děkujeme za krásný a nezapomenutelný zážitek!