Pasování na čtenáře

13.06.2013 18:46

Celý rok nás provázel Slabikářem, zpovzdálí sledoval naše čtenářské pokroky a až teprve teď jsme ho uviděli na vlastní oči a živého. Koho? No přece krále z písmenkové země!

Čekal na nás v městské knihovně a že prý nás bude pasovat na čtenáře. Jenže nic není zadarmo. Nejprve si nás trošku vyzkoušela paní knihovnice. Povídali jsme si, jak správně s knížkami zacházet a naopak, co se s nimi nesmí dělat, přiřazovali jsme obrázky podle počátečních písmen, luštili jsme různé přesmyčky v rýmovačkách, lámali jsme si jazýčky při jazykolamech a každý z nás četl úryvek z pohádky, kterou nám pak paní knihovnice celou dočetla. 

Zvládli jsme to, někdo z nás na jedničku s hvězdičkou, někdo bude ještě muset pilně trénovat. Pak jsme před písmenkovým králem pěkně po rytířsku poklekli na jedno koleno a král nás poklepáním mečem na rameno pasoval na čtenáře. Ale to nebylo všechno. Dostali jsme pamětní list, řád čtenáře, spoustu dalších dárků a kdo z nás měl vyplněnou přihlášku, mohl si hned nějakou knihu vypůjčit. Na to jsme se moc těšili a tak jsme se rozeběhli mezi regály plné knížek a tu svou první knížku si vybrali. Moc se nám dnešní den líbil, za což děkujeme především paním knihovnicím, obzvláště paní Šimkové a také panu králi, který vážil tak dalekou cestu ze svého království za námi, prvňáčky.